Wat is Teakhout?

Teakhout is een houtsoort afkomstig van de teakboom (Tectona grandis) en heeft een reputatie waarover veel misverstanden circuleren. Hoewel oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, wordt de teakboom nu wereldwijd aangeplant in de tropen, wat resulteert in variaties in kleur, gewicht en hardheid. In de handel bestaan diverse namen met het voorvoegsel “teak”, die zowel verwijzen naar teakkwaliteiten uit specifieke groeigebieden als naar fantasienamen voor andere houtsoorten, wat verwarrend kan zijn.

Duurzaamheid

De houtsoort is zeer duurzaam (duurzaamheidsklasse 1). De duurzaamheid hangt wel sterk af waar het hout groeit. Als het buiten het natuurlijk groeigebied groeit, Zuid- en Zuidoost-Azië, dan varieert de duurzaamheidsklasse tussen 1 en 3.

Behandeling van Teakhout

Behandel het hout minimaal 1 keer per jaar om de kleur zo goed mogelijk te behouden.

Teakhout behandelen met groene zeep. Het enige dat je nodig hebt is een licht vochtige doek of een speciale spons voor teak en groene zeep. Eens in de paar dagen je hout behandelen op deze manier zorgt voor een beschermlaagje op het hout. Dat komt door de vettige eigenschappen van de groene zeep.

Voordelen van Teakhout

  1. Sterkte en Dichtheid: Teakhout onderscheidt zich door zijn natuurlijke kracht en de dichte nervenstructuur, wat bijdraagt aan de algemene stevigheid van het hout.
  2. Gebruiksvriendelijk en Weinig Onderhoud: Teak is gebruiksvriendelijk en vereist minimaal onderhoud. Het hout is bestand tegen verschillende omgevingsinvloeden, waardoor het geschikt is voor diverse toepassingen.
  3. Creatieve Ontwerpmogelijkheden: De mogelijkheid om speelse ontwerpen te creëren wordt vergemakkelijkt door de flexibiliteit bij het zagen van teakhout. Dit opent deuren voor diverse designopties.
  4. Duurzaamheid: Teak staat bekend om zijn duurzaamheid. Het is bestand tegen slijtage en behoudt langdurig zijn kwaliteit, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.
  5. Veroudering met Karakter: Onbehandeld teakhout krijgt met de tijd een warmere uitstraling, waardoor het hout karakter krijgt door de natuurlijke verouderingsprocessen.

Ander nieuws