Wat is beter: een spatel van hout of metaal?

Een spatel wordt in de keuken in de meeste gevallen gebruikt bij het bakken. Het materiaal waarvan dit keuken product is gemaakt dient dan ook hittebestendig te zijn. Hout en metaal zijn twee hittebestendige materialen en vaak worden spatels hieruit samengesteld. Maar is een houten spatel nu handiger in gebruik of kunt u beter kiezen voor een spatel van metaal?

Milieuvriendelijkheid

Het grote verschil tussen een houten spatel en een metalen spatel is dat een houten spatel in veel gevallen geheel gemaakt is van natuurlijk materiaal. Daarom is dit keukengerei ook beter voor het milieu. Daarbij geeft het natuurlijke materiaal ook een leuke sfeer en elk keuken product heeft een unieke tekening.

Handig in gebruik

Een voordeel van een houten spatel is dat het geen krassen maakt in pannen, terwijl een metalen spatel dit wel doet. Zeker met de pannen met antiaanbaklaag van tegenwoordig kan dit erg handig zijn. Het zou natuurlijk zonder zijn als daar een kras in komt. Het uiteinde van een spatel van hout wordt ook niet warm tijdens het bakken. U kunt het keuken product daarom voor langere tijd in de pan laten liggen en vervolgens de steel vastpakken zonder u te verbranden.

Hygiëne van een spatel van hout of van metaal

Op het punt van hygiëne wordt vaak beweerd dat het beter is om een metalen spatel te gebruiken. Als u een houten spatel gebruikt, kan het namelijk zo zijn dat hier etensresten in trekken. De geur en smaak kunnen dan in het volgende gerecht trekken, als u opnieuw dezelfde spatel gebruikt. Dit kan ook gelden voor bacteriën. Vaak gebeurt dit alleen als u de spatel tussendoor niet goed heeft afgewassen. Bij olijfhouten spatels heeft u hier echter geen last van. Etensresten trekken namelijk veel minder snel in dit hout, omdat het oliehoudend is. Qua hygiëne gaat een olijfhouten spatel dan ook gelijk op met een metalen spatel en qua milieuvriendelijkheid en handigheid heeft dit keuken product zelfs een stapje voor. Een houten spatel is dus de beste keuze!

Ander nieuws