Waar komt Tapas eigenlijk vandaan?

Velen kennen het wel, tapas. Als je aan mensen om je heen vraagt wat tapas is, dan weten de meeste toch wel te vertellen dat tapas kleine gerechtjes zijn die uit de Spaanse keuken afkomstig zijn. Als je echter verder vraagt hoe tapas oorspronkelijk ontstaan zijn zullen veel mensen dit antwoord schuldig moeten blijven.

De geschiedenis

In eerste instantie werd er verondersteld dat tapas alles te maken had met de Spaanse koning Alfonso de 10e. Deze koning was namelijk behoorlijk ziek en kon geen grote maaltijden verdragen. Daarom nam hij steeds wat kleine hapjes en combineerde dit met wijn. Wijn is sindsdien onlosmakelijk verbonden met een klein gerechtje. Het nam zelfs zo’n grote vorm aan dat de koning er voor zorgde dat er in Spanje geen wijn meer geserveerd mocht worden zonder dat daar ook een klein hapje bij genuttigd zou worden. Maar als je goed verdiept in de geschiedenis zal je er achter komen dat tapas niet zijn oorsprong heeft gevonden bij koning Alfonso de 10e.

De boeren en werklui in de bouw hadden het zwaar te verduren. Het werk was zwaar en er ontstond een behoefte naar een tussendoortje om de tijd naar de hoofdmaaltijd te kunnen overbruggen. Het gevolg van dit tussendoortje was dat de werklui een ‘siesta’ nodig hadden om deze vette hap te laten verteren. Er werd al gauw een wijntje bij gedronken, want de alcohol bevorderde de spijsvertering. En in de wintermaanden warmde het ook nog eens het lichaam op.

Later ontstonden er allerlei tavernes en bottle-shops en greep men toch terug naar de wijze koning. Geserveerde glazen wijn werden afgedekt door middel van een plak kaas of gerookte ham. Het afdekken van het glas wijn voorkwam dat er vliegjes in de wijn zouden komen. Daarnaast werd de alcohol beter door het lichaam verwerkt doordat er iets bij gegeten werd

Tapas in opkomst

In Nederland is tapas enorm in opkomst. Steeds meer mensen gaan ergens tapas eten, maar er wordt ook steeds vaker zelf allerlei traditionele tapasgerechtjes gemaakt als borrelhapje. Als je van koken en experimenteren houdt, kun je tapas ook als volledige maaltijd op tafel zetten. Je zelfgemaakte tapasgerechten krijgen een nog mooiere uitstraling en look als je gebruik maakt van tapaskeukenproducten zoals houten tapasplanken. Laat je gedekte tafel er nog mooier en gezelliger uitzien met bijvoorbeeld servetten met een mooie opdruk en een chique tapasplank.

Ander nieuws