Oudste olijfbomen ter wereld

Herdade do Peso, Portugal

In Herdade do Peso, Portugal, staat de oudste olijfboom die 3700 jaar oud is. Op dezelfde vlaktes bevindt zich een verzameling olijfbomen met een gecombineerde leeftijd van meer dan 7000 jaar. Deze bijzondere bomen, bijna 80 in totaal, vormen een levend en uniek erfgoed dat een natuurlijke erfenis vertegenwoordigt die millennia lang standhoudt.

Kreta, Griekenland

Op het Griekse eiland Kreta staat een oude olijfboom die nog steeds olijven produceert, maar ze zijn kostbaar. Kreta en andere eilanden in Griekenland hebben veel olijfbomen, die gedijen vanwege hun droogte-, ziekte- en brandbestendigheid. Olijfbomen in zuidelijke delen van Europa leven lang. De specifieke olijfboom op Kreta is 3000 tot 5000 jaar oud en trekt jaarlijks ongeveer 20.000 bezoekers aan. Het wordt aanbevolen deze unieke boom te bezichtigen tijdens een bezoek aan Kreta.

Kavousi, Griekenland

Op Kreta is het mogelijk om te verblijven in de buurt van de tweede boom in de lijst, namelijk de oude olijfboom van de Azoren, net buiten Kavousi. Deze +/- 3.250 jaar oude boom is een indrukwekkend juweeltje met een kofferbakomtrek van 14,2 meter op een hoogte van 0,8 meter. De maximale diameter van de stam aan de basis is 7,1 meter, met een omtrek van 22,1 meter. De kruin van de boom heeft een maximale diameter van 8,5 meter en een omtrek van 34,5 meter. Het is een opmerkelijke boom die het waard is om te bezoeken tijdens een verblijf op Kreta.

Bechealeh, Libanon

In het noorden van Libanon, in het dorp Bechealeh, bevindt zich een groep van zestien olijfbomen die lokaal bekendstaan als de ‘zussen’. Men gelooft dat deze bomen 6.000 jaar oud zijn en worden geassocieerd met de olijftak die de duif volgens de Bijbel naar Noach bracht na de vloed. Hoewel dit niet wetenschappelijk kan worden bevestigd, is het een intrigerend verhaal dat de lokale toeristen vermaakt. De ‘zussen van Noah’ zijn op een hoogte van 1.300 meter geplant, waardoor ze de hoogst aangeplante olijfbomen zijn. Opmerkelijk is dat deze bomen nog steeds olijven produceren.

Al-Walaja, Israël

In het dorp Al-Walaja in het district Bethlehem, Israël, staat de Al-Badawi-boom die naar schatting 4000 jaar oud is, met een indrukwekkende kofferbakomtrek van 25 meter. De steden Deir Hanna en Arraba herbergen ook 3.000 jaar oude olijfbomen, die allemaal nog steeds olijven produceren. In de tuin van Gethsemane zijn veel oude olijfbomen te vinden, hoewel het onmogelijk is om te zeggen of Jezus onder een van deze bomen heeft gehuild. Volgens koolstofdatering zijn de oudste delen van olijfbomen daar minstens 900 jaar oud. Interessant is dat olijfbomen kunnen teruggroeien vanuit de wortels nadat ze zijn gekapt.

Ander nieuws